Weblog Popular 1Malaysia

weblogmalaysia

Sudah bebarapa hari Kak Long cuba menyiapkan entri ini. Entri ini bertujuan untuk mencalonkan sebuah blog untuk peraduan Weblog Popular 1Malaysia.

Untuk membolehkan seseorang itu memenangi peraduan ini dengan hadiah bernilai  RM 1000, sesebuah blog itu perlu  mendapat pencalonan terbanyak dari teman-teman blogger. Semua blogger di Malaysia layak untuk menyertai peraduan ini.   Apa yang diperlukan hanyalah buat satu posting di weblog ANDA dengan memilih satu blog yang paling ANDA sukai dan tuliskan apa bestnya weblog tersebut .

Pada hari ini,  Kak Long ingin mencalonkan sebuah blog yang Kak Long suka. Kak Long nak ajak teman-teman yang lain sama-sama mengemukakan penamaan calon sebelum terlewat.

Inilah pencalonannya……..

Saya tahu tentang contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog http://kujie2.com dan blog yang paling saya sukai ialah blog  yang sama iaitu blog HIDUP BIAR SEDAP,  yang dimiliki oleh Kujie.

Contest Webblog Popular 1Malaysia ini dianjurkan oleh DenaiHati pemilik blog Yang Terbuku Di Hati.  Hadiahnya memang lumayan.  Walaupun masih ada masa lebih kurang sebulan lagi kerana peraduan ini bermula pada 1/7/2009 dan tamat jam 12.00 am pada 30/9/2009 (Edisi Edit – telah dilanjutkan sehingga 30/10/2009) tetapi kalau bertangguh, bimbang terlupa pula. Tambahan pula sekarang cuti sekolah, tak perlu menulis di buku rekod mengajar, jadi carilah alternatif nak menulis pada tempat lain pula…..

Hadiah-hadiah tersebut ditaja oleh sponsor yang HEBAT iaitu : SAUDACARE dan ANISHA ONLINE MALL. dan yang terbaru One Malaysia Blogshops

Terima kasih daun keladi, semoga bermurah hati untuk sponsor lagi.

Saya nak senaraikan sebab-sebab saya suka blog HIDUP BIAR SEDAP,  yang dimiliki oleh Kujie. ini.

Antaranya:-

1.  Perkara pertama yang membuatkan saya tertarik dengan blog ini ialah tajuk blognya iaitu Hidup Biar Sedap yang membuatkan bila saya lihat, terdetik di dalam hati “Rasa-rasa pernah kudengar!”. Hmm…rupa-rupanya iklan ais krim kegemaran saya. Mula-mula saya hanya menjadi pembaca senyap, malu nak menyampuk kerana saya lihat blog ini mempunyai pengikutnya yang tersendiri. Setelah agak lama mengikutinya, barulah saya memberanikan diri menyapa pemiliknya.

2.  Tajuk-tajuk entri yang menarik juga menjadi daya tarikan saya untuk terus mengunjung blog ini. Kadang-kadang saya hairan, macam manalah  Kujie begitu kreatif  dalam pemilihan tajuk-tajuk yang memang ada umphh tu.

3.  Saya juga sukakan isi kandungan blog ini sebab macam-macam ada. Saya dapati entri yang ditulis  sesuai dengan pelbagai lapisan umur.  Ada cerita keluarga, kisah masyarakat, kisah politik, berita terkini, tazkirah, tutorial, motivasi dan macam-macam lagi…Bagi saya pengisiannya sangat baik, sebab itu,  tak hairanlah pengunjung blog ini sentiasa ramai.

4. Informasi dan bahasa yang terdapat pada blog ini memang menarik. Jujur saya katakan, banyak pengetahuan baru yang saya dapati daripada blog ini. Bahasanya menarik, agak  santai tetapi  teratur  dan mudah difahami. Kebanyakannya menggunakan bahasa Melayu standard yang saya tahu telah dirujuk terlebih dahulu daripada sumber-sumber yang dipercayai.  Blog ini juga sentiasa mempunyai entri baru, jadi setiap kali mengunjunginya, tentunya tak pulang kosong.  Tak macam blog saya. huhuhu….

5. Satu lagi sebab ialah pendekatan pemiliknya sendiri. Melalui ruang komen, saya menilai pemilik blog ini  sebagai seorang yang selalu menjaga hubungannya dengan pengunjung blognya.  Walaupun saya tidak pernah bersua muka dengan beliau, kemesraan yang terjalin melalui blog sangat menyenangkan.

Selesai sudah proses penamaan calon ini ya….  Apa yang saya tuliskan di atas merupakan pengakuan jujur daripada saya terhadap blog tersebut berdasarkan kepada penilaian saya.  Jika ada yang tidak berkenan di hati, terutamanya pemilik blog, maaf Kak Long pohonkan.

1 blog hanya layak mencalonkan 1 Weblog Popular 1Malaysia sahaja, jadi maaflah sebab tak boleh calonkan orang lain.

Sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang peraduan ini, bolehlah berkunjung ke blog penganjurnya iaitu Denaihati di blog beliau iaitu linknya [ sini ] .

Sekian adanya……

(Entri ini telah diedit pada 11 Oktober 2009)

Cara Menyertai Contest Weblog Popular 1Malaysia

(Entri ini Kak Long tulis atas permintaan seorang dua teman yang meminta bantuan untuk membuat pencalonan bagi contest Weblog Popular 1Malaysia tetapi masih menemui jalan buntu kerana ada beberapa syarat yang masih belum dapat dipenuhi. Kak Long  harap  dapat membantu juga walaupun Kak Long pada mulanya bimbang juga, umpama mengajar itik berenang kerana Kak Long tahu, kebanyakan teman2 blogger Kak Long ni sememangnya amat mahir. Justeru, golongan tersebut:- abaikan sahaja entri ini ya, ataupun silalah tegur jika ada kesilapan dalam memberikan penerangan di bawah itu..)

Dalam entri Kak Long pada minggu yang lepas,  Kak Long telahpun mencalonkan blog Kujie untuk peraduan Weblog Popular 1Malaysia yang telah dianjurkan oleh Denaihati.  Kak Long pasti ramai juga yang ingin turut serta untuk sama-sama mencalonkan blog yang mereka suka.

Jom kita tengok apa hadiah dan cara-cara untuk memenuhi syarat pertandingan tersebut.

CARA-CARA MENYERTAI DAN HADIAHNYA:-

Mengikut pemahaman Kak Long, ada 3 cara untuk memenangi peraduan ini.

1) Mendapat pencalonan paling banyak daripada teman-teman blogger untuk menjadi Weblog Popular 1Malaysia yang berpeluang mendapat hadiah sebanyak RM 1000.

2) Menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia. Mana-mana blog yang paling banyak disenaraikan sebagai reference atau rujukan peserta contest berpeluang mendapat hadiah iaitu tempat pertama iaitu sebanyak RM1500, tempat kedua RM 1000 dan tempat ketiga RM500. Mungkin untuk memenangi hadiah ini lebih mudah sebab tidak disyaratkan jumlah minimum blog yang merujuk.

Untuk menjadi reference atau rujukan itu, dikira daripada jumlah blog yang menulis  Saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia ini daripada blog http://mawarmerah2008.wordpress .com ( Anda boleh menggantikan https://mawarmerah2008.wordpress.com dengan blog yang anda rujuk untuk menyertai peraduan ini)

3.  4 weblog yang berada pada ranking 1 hingga 4 di google.com.my dengan kewords  Weblog Popular 1Malaysia” pada jam 12.00 am pada tarikh 30/9/2009 akan mendapat 4 hadiah khas iaitu sebanyak RM 250 bagi setiap weblog yang berada .(Untuk hadiah ke 5 ini, hanya weblog sahaja dikira, website forum dan website umum tidak dikira, seandainya bukan weblog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 4 weblog teratas dikira sebagai pemenang.)

4. Pertandingan ini hanya terbuka kepada Rakyat Malaysia dan Weblog Malaysia sahaja samada berbahasa Melayu atau Inggeris.

APA NAK BUAT?

1) Tulis entri untuk mencalonkan weblog yang popular pada penilaian anda sendiri.

2) Dalam entri itu pastikan anda menulis:-

a) Saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia ini daripada blog https://mawarmerah2008.wordpress.com (Anda boleh menggantikan https://mawarmerah2008.wordpress.com dengan blog yang anda rujuk untuk menyertai peraduan ini)

b) Perkataan Weblog Popular 1Malaysia. Contohnya :- Denaihati telah menganjurkan peraduan Weblog Popular Malaysia yang bermula pada 1/7/2009 dan tamat jam 12.00 am pada 30/9/2009.

c) Tuliskan blog yang anda sukai. Contohnya, Blog yang paling saya sukai ialah blog Hidup Biar Sedap (http://kujie2.com) yang dimiliki oleh Kujie.

d) Nyatakan apa yang membuat anda tertarik akan blog tersebut. Contohnya: Saya suka blog Kujie kerana blognya ………………..

e) menulis nama-nama sponsor terkini, Contohnya: Sponsor contest ini ialah  SAUDACARE dan ANISHA ONLINE MALL. Anda perlu update jika ada sponsor baru (jadi, anda perlu selalu rujuk blog Denaihati)

f) Buat backlink kepada Denaihati dalam posting. (Dalam entri tu mesti nanti, masa tuliskan nama penganjur, iaitu pada nama Denaihati tu, buatlah link ke  blog tersebut.)

g) Lawat blog Yang Terbuku Dihati milik Denaihati dan tinggalkan komen pada posting contest Weblog Popular 1Malaysia. Kemudian pada komen untuk posting contest Weblog Popular 1Malaysia di blog itu juga, letakkan juga url untuk entri pencalonan weblog popular 1Malaysia  anda itu supaya Denaihati senang melawat anda. hihihi

h) Wajib subscribe blog Yang Terbuku Dihati kepunyaan Denaihati melalui email dan aktifkannya.  ( Untuk subscribe blog beliau ini, boleh klik pada sidebar blog Yang Terbuku Dihati itu yang ada tulisKongsi Terus ke email. Masukkan email anda dan klik subscribe, kemudian buka email anda untuk aktifkan perkongsian terus tersebut. caranya: Selepas subscribe, buka email anda dan ikut arahan – yang akan meminta klik pada link yang terdapat dalam email itu untuk aktifkan subscribe itu)

i)  Wajib letakkan banner Weblog Popular 1Malaysia di mana-mana yang boleh kelihatan di weblog anda.

Syarat tambahan:-

1) Minimum pencalonan untuk Weblog Popular 1Malaysia adalah 100 pencalonan.

2)  Minimum reference atau rujukan untuk hadiah 2,3 dan 4 adalah sekurang-kurangnya 50 peserta lain.

3).  1 blog hanya layak mencalonkan 1 Weblog Popular 1Malaysia sahaja.

Pertanyaan

Sesiapa yang masih kurang jelas sebenarnya boleh bertanya terus kepada penganjur  melalui ruang komen atau twitter @Denaihati atau email  pada alamat:- denaihati@yahoo.com.

Kak Long – Dah terbiasa menerangkan pada anak murid secara terperinci, terbawa-bawa pula di sini. Bukan menafikan kemahiran anda yang bertanya pada Kak Long itu, tetapi tak tahu yang mana satu sebenarnya yang perlu diterangkan dengan terberinci untuk membantu.

Tag daripada Maza

Kali pertama Kak Long diberikan tag….  Rupa-rupanya tersenarai nama Kak Long untuk membuat tag ini. Mula-mula, masa Kak Long melawat blog Maza setelah entri itu disiarkan, tenet memang tengah tenat, jadi cuma baca entri semasa. Entri sebelumnya, tertinggal, hinggalah Kak Long berkesempatan merayau-rayau pada posting sebelumnya, maka barulah sedar, ada tugas yang diberikan oleh Maza. isks, memang Maza ni…..(Mula-mula nak buat-buat tak nampak, tapi tak sampai hati pulak…)

Sebenarnya tak reti betul nak jawab tag ni. Tapi sebab Maza dah beri penghormatan tersenarai dalam list Maza, Kak Long cuba juga sedaya upaya untuk menjawab tag dari Maza (Gubuk Kecil Kembara Jalanan).

1. Copy award untuk diletakkan dalam blog anda.

Inilah award yang Kak Long cut and paste daripada tugasan tersebut. Kalau tengok signature kat gambar tu, ha, tahulah yang asal usul gambar tu dah diedit oleh en_me yang tag maza yang kemudiannya menghulurkan baton kepada orang lain pulak….

Teruskan membaca