Weblog Popular 1Malaysia

weblogmalaysia

Sudah bebarapa hari Kak Long cuba menyiapkan entri ini. Entri ini bertujuan untuk mencalonkan sebuah blog untuk peraduan Weblog Popular 1Malaysia.

Untuk membolehkan seseorang itu memenangi peraduan ini dengan hadiah bernilai  RM 1000, sesebuah blog itu perlu  mendapat pencalonan terbanyak dari teman-teman blogger. Semua blogger di Malaysia layak untuk menyertai peraduan ini.   Apa yang diperlukan hanyalah buat satu posting di weblog ANDA dengan memilih satu blog yang paling ANDA sukai dan tuliskan apa bestnya weblog tersebut .

Pada hari ini,  Kak Long ingin mencalonkan sebuah blog yang Kak Long suka. Kak Long nak ajak teman-teman yang lain sama-sama mengemukakan penamaan calon sebelum terlewat.

Inilah pencalonannya……..

Saya tahu tentang contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog http://kujie2.com dan blog yang paling saya sukai ialah blog  yang sama iaitu blog HIDUP BIAR SEDAP,  yang dimiliki oleh Kujie.

Contest Webblog Popular 1Malaysia ini dianjurkan oleh DenaiHati pemilik blog Yang Terbuku Di Hati.  Hadiahnya memang lumayan.  Walaupun masih ada masa lebih kurang sebulan lagi kerana peraduan ini bermula pada 1/7/2009 dan tamat jam 12.00 am pada 30/9/2009 (Edisi Edit – telah dilanjutkan sehingga 30/10/2009) tetapi kalau bertangguh, bimbang terlupa pula. Tambahan pula sekarang cuti sekolah, tak perlu menulis di buku rekod mengajar, jadi carilah alternatif nak menulis pada tempat lain pula…..

Hadiah-hadiah tersebut ditaja oleh sponsor yang HEBAT iaitu : SAUDACARE dan ANISHA ONLINE MALL. dan yang terbaru One Malaysia Blogshops

Terima kasih daun keladi, semoga bermurah hati untuk sponsor lagi.

Saya nak senaraikan sebab-sebab saya suka blog HIDUP BIAR SEDAP,  yang dimiliki oleh Kujie. ini.

Antaranya:-

1.  Perkara pertama yang membuatkan saya tertarik dengan blog ini ialah tajuk blognya iaitu Hidup Biar Sedap yang membuatkan bila saya lihat, terdetik di dalam hati “Rasa-rasa pernah kudengar!”. Hmm…rupa-rupanya iklan ais krim kegemaran saya. Mula-mula saya hanya menjadi pembaca senyap, malu nak menyampuk kerana saya lihat blog ini mempunyai pengikutnya yang tersendiri. Setelah agak lama mengikutinya, barulah saya memberanikan diri menyapa pemiliknya.

2.  Tajuk-tajuk entri yang menarik juga menjadi daya tarikan saya untuk terus mengunjung blog ini. Kadang-kadang saya hairan, macam manalah  Kujie begitu kreatif  dalam pemilihan tajuk-tajuk yang memang ada umphh tu.

3.  Saya juga sukakan isi kandungan blog ini sebab macam-macam ada. Saya dapati entri yang ditulis  sesuai dengan pelbagai lapisan umur.  Ada cerita keluarga, kisah masyarakat, kisah politik, berita terkini, tazkirah, tutorial, motivasi dan macam-macam lagi…Bagi saya pengisiannya sangat baik, sebab itu,  tak hairanlah pengunjung blog ini sentiasa ramai.

4. Informasi dan bahasa yang terdapat pada blog ini memang menarik. Jujur saya katakan, banyak pengetahuan baru yang saya dapati daripada blog ini. Bahasanya menarik, agak  santai tetapi  teratur  dan mudah difahami. Kebanyakannya menggunakan bahasa Melayu standard yang saya tahu telah dirujuk terlebih dahulu daripada sumber-sumber yang dipercayai.  Blog ini juga sentiasa mempunyai entri baru, jadi setiap kali mengunjunginya, tentunya tak pulang kosong.  Tak macam blog saya. huhuhu….

5. Satu lagi sebab ialah pendekatan pemiliknya sendiri. Melalui ruang komen, saya menilai pemilik blog ini  sebagai seorang yang selalu menjaga hubungannya dengan pengunjung blognya.  Walaupun saya tidak pernah bersua muka dengan beliau, kemesraan yang terjalin melalui blog sangat menyenangkan.

Selesai sudah proses penamaan calon ini ya….  Apa yang saya tuliskan di atas merupakan pengakuan jujur daripada saya terhadap blog tersebut berdasarkan kepada penilaian saya.  Jika ada yang tidak berkenan di hati, terutamanya pemilik blog, maaf Kak Long pohonkan.

1 blog hanya layak mencalonkan 1 Weblog Popular 1Malaysia sahaja, jadi maaflah sebab tak boleh calonkan orang lain.

Sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang peraduan ini, bolehlah berkunjung ke blog penganjurnya iaitu Denaihati di blog beliau iaitu linknya [ sini ] .

Sekian adanya……

(Entri ini telah diedit pada 11 Oktober 2009)

Menyesuaikan diri dengan hujan dan panas

Baru dua hari sekolah dibuka semula selepas cuti seminggu.
Terlalu banyak tugas yang perlu diberikan perhatian segera.
Projek jabatan perlu segera dikemaskini,
Tambahan skrip jawapan untuk peperiksaan percubaan SPM telah berada di tangan.
Begitu juga tugasan di bulan Ramadan yang masih belum selesai.
Justeru, terpaksalah menjauh sebentar walaupun setiap hari laptop ini di bawa ke sana ke mari…

Kapal dagang melabuhkan sauh,
Memunggah barang hingga ke kuala,
Baru sebentar pergi menjauh,
Rindu hendak berblog semula.

Tag daripada Maza

Kali pertama Kak Long diberikan tag….  Rupa-rupanya tersenarai nama Kak Long untuk membuat tag ini. Mula-mula, masa Kak Long melawat blog Maza setelah entri itu disiarkan, tenet memang tengah tenat, jadi cuma baca entri semasa. Entri sebelumnya, tertinggal, hinggalah Kak Long berkesempatan merayau-rayau pada posting sebelumnya, maka barulah sedar, ada tugas yang diberikan oleh Maza. isks, memang Maza ni…..(Mula-mula nak buat-buat tak nampak, tapi tak sampai hati pulak…)

Sebenarnya tak reti betul nak jawab tag ni. Tapi sebab Maza dah beri penghormatan tersenarai dalam list Maza, Kak Long cuba juga sedaya upaya untuk menjawab tag dari Maza (Gubuk Kecil Kembara Jalanan).

1. Copy award untuk diletakkan dalam blog anda.

Inilah award yang Kak Long cut and paste daripada tugasan tersebut. Kalau tengok signature kat gambar tu, ha, tahulah yang asal usul gambar tu dah diedit oleh en_me yang tag maza yang kemudiannya menghulurkan baton kepada orang lain pulak….

Teruskan membaca

Post yang ke-100

Hari ini bermulalah peperiksaan percubaan SPM bagi tahun ini. Dan Kak Long pun kena bertugas mengawasi peperiksaan hingga pada pukul 4.30 petang ini. Tak lama lagi bermulalah kesibukan memeriksa kertas-kertas peperiksaan.

Entri ini merupakan post yang ke-100. Kak Long mula menceburi bidang blogger sebagai blogger yang tidak tegar semenjak bulan Disember 2008. Pada masa itu, Kak Long menulis blog sekadar suka-suka, sebagai catatan peribadi dan syok sendiri. hehehe….. Tak sangka pulak, seronok juga dunia blog ini. Melalui dunia blog, boleh mendapat kawan-kawan, berkongsi pengalaman, mendapat dan menyampaikan pesanan dan sering juga sebagai medan menajamkan akal fikiran.

Justeru, sebagai blogger yang belumpun setahun jagung, maka terlalu banyaklah kelemahan dan kekurangan dalam blog Kak Long ini. Maka, diharapkan kepada teman-teman yang sudi mengunjungi blog ini akan memaafkan kekurangan-kekurangan itu. Pandangan dan tunjuk ajar daripada sifu-sifu amatlah dialu-alukan…

Kak Long – Nak ke luar daerah sebentar esok. Ada tugasan yang perlu dibereskan. Hmmm….malam ni kena siapkan segala dokumen yang perlu dibawa. Tak dapat nak merayau-rayau di ruang maya.