Pasang telinga dan buka hati

Masuk ke trimester ke dua Semester 2, sepatutnya momentum pembelajaran perlu meningkat lebih laju lagi untuk memastikan pelajar lebih bersedia untuk menghadapi peperiksaan. Tambah-tambah lagi selepas Hari Raya Qurban. Banyak ibrah yang perlu dihayati daripada peristiwa Qurban.

“Puan bercuti ke mana?” tanya pelajar-pelajar saya.

“Oh, saya melancong ke Gold Coast,……”

“Australia?” Belum sempat menghabiskan ayat telah dipotong.

“Bukan, ke Gold Coast Sepang….”

Lain kali dengar dulu sampai habis dan begitu juga bila belajar. Baca arahan atau soalan sampai selesai kerana kadang-kala, bila hanya melihat sepintas lalu

Masuk ke kelas, Kak Long  berharap pelajar lebih  bersemangat untuk belajar, tetapi sehari dua selepas sesi persekolahan bermula, mood cuti mereka belum habis. Sabar, sabar….Kak Long terpaksa bekerja keras untuk memotivasi mereka agar momentum pembelajaran mereka meningkat. Biarpun sesi motivasi tidak termasuk dalam sukatan mata pelajaran, Kak Long terpaksa memperuntukkan separuh daripada masa yang diperuntukkan untuk menyuntik semangat.

Eh..cuti dah habis!

Macam baru tersedar dari lamunan pulak. Bangun pagi, sebelum sembahyang subuh, macam nak bermalas-malasan lagi. Tiba-tiba…tersedar yang cuti raya dah habis. huhuhu…hari ni kena memulakan tugas semula seperti biasa.

Selalu tu, bila nak mula kerja semula, excited betul..sebab ada masanya bosan juga cuti lama-lama ni. Rindu kat sekolah, rindu kat kawan-kawan, rindu kat pelajar-pelajar, rindu kat boss yang selalu bagi arahan, rindu kat kantin sekolah, rindu kat pokok bunga mawar di tepi pejabat….pendek dan panjang kata, rindulah macam-macam. Tapi hari ni, isk, isk, isk…rasa macam tak puas lagi cuti. (Ha, ni mesti raya punya pasal….hehehe, tak pasal2 menyalahkan raya pulak! Alasan ya alasan!)

Minggu raya, memang sibuk beraya. Hujung minggu (semalam dan kelmarin), dalam sibuk pergi beraya dan melayan periuk dan kuali untuk menjamu para tamu, sempat juga Kak Long pergi memanjakan diri. Kalau tak manjakan diri sendiri, siapa lagi, kan! kan! kan!

gambar : Mr Gooegle
Gambar: Mr. Google

Balik aje, rupanya tetamu dah menunggu. Nasib baik barang2 dah tersedia. Kemudian ayahanda dan adinda mengajak ke Bertam Melaka untuk beraya di rumah sepupu Kak Long di sana. Balik dari situ, adindaku itu, sibuk sangat nak makan ikan bakar di Pengkalan Balak. Sebenarnya Kak Long tak pernah lagi singgah di situ. Sempat kami melihat orang sedang menjaring geragau. Namun, makan di salah sebuah kedai di situ, tapi rasanya tak begitu menyakinkan hati untuk pergi lagi.

Hari Ahad, ramai tetamu yang berkunjung. Sempat juga membawa tetamu-tetamu Kak Long pergi ke spa untuk bersauna dan berurut. Hehehe…macamlah dapat komisyen daripada pemiliknya! Menu hari Ahad bermula daripada mee kari, nasi berlauk dan char kue teow.  Seronok bila sampai petang, semuanya dah habis.

Jadi, pagi ni bila nak memulakan kerja semula, aduhai…terbawa-bawa mood cuti yang tak berpenghujung. Nasib baik tak ada kelas awal pagi. Dan alhamdulillah, menjelang waktu masuk ke kelas, dah bermotivasi semula. Yea, cuti dah habis! Kerja, kerja, kerja!

Ops Kantoi

Pagi Khamis lalu, pegawai penguatkuasa undang-undang sekolah Kak Long menjalankan operasi yang diberi nama Ops Kantoi (yang menyaksikan ramai pelajar yang melanggar peraturan sekolah telah kantoi). Dalam operasi tersebut guru-guru disiplin telah menjalankan operasi pemeriksaan mengejut dari kelas ke kelas. Kak Long tidak terlibat tetapi menyibuk je ambil gambar ni sebab Puan Zah minta Kak Long rekodkan tentang operasi ini.

Bila dah kantoi tu, macam-macam benda lah yang dijumpai. Antaranya….. (hanya adegan yang boleh kita lihat sahaja…yang lain-lain tu kena  simpan untuk rekod je lah)

Image140

Ada lebih 10 handphone yang dirampas. Kalau cakap pasal bawa handphone ke sekolah ni, susah nak komen. Ada ibu bapa yang kata, handphone ni keperluan. Tapi, bila dah diwartakan sebagai undang-undang dan peraturan, terpaksalah juga dikenakan tindakan.

cyg pa

P7180521

Surat cinta macam ni, kira biasalah. Cuma kad di atas tu, nak komen sikit…dahlah tak ditulis dengan ejaan yang betul, (nanti dah terbiasa, masa periksa pun  asyik tulis singkatan ejaan) dah lumrah agaknya remaja sekarang, kalau  ‘bercouple’, seringkali istilah yang mereka gunakan… panggilan manja pada pasangan…….. ma, pa… ( ma ni singkatan pada mama dan pa ni singkatan papa, kan?).

Pssttt……sesiapa yang biasa kantoi masa di sekolah dulu, senyumlah sikit kalau teringatkan masa dahulu kala. 🙂

 

Apa-apapun boleh

Gambar dari bharian.com.my

Gambar dari bharian.com.my

 Melihat gambar muka depan akhbar Berita Harian hari ini, pemakaian penutup muka oleh pelajar-pelajar di Sekolah Menengah Presint 9 (2)  wajar dicontohi oleh semua rakyat Malaysia tidak kira semasa berada di sekolah mahupun jika berada di tempat-tempat awam. 

Khalayak memang telah sedia maklum bahawa virus H1N1 memang sedang merebak dengan begitu pantas di negara kita dan setakat semalam seramai 32 orang telah disahkan maut angkara virus yang melanda ini. Kerajaan juga dilaporkan telah menyediakan peruntukan tambahan RM20 juta bagi menambah stok bekalan antiviral Tamiflu dan Relenza sebagai langkah segera bagi mengawal penularan wabak Influenza A (H1N1)ini. Namun setakat manakah kita sendiri berusaha untuk menjauhi diri dan keluarga daripada terdedah kepada virus yang sangat merbahaya ini? 

Teruskan membaca

H1N1 lagi…

Mendengar berita tentang kes kematian terbaru yang membabitkan H1N1 tu tambah membimbangkan. Hari ini, cuaca muram. Kelas semakin susut bilangan pelajar kerana sesiapa yang demam diberikan cuti oleh doktor dan dibenarkan pulang ke kampung. Belum ada pengesahan tentang pelajar dijangkiti virus ini walaupun semalam seorang pelajar ditahan di wad.

Hari ini banyak membaca dan mencari info tentang penyakit. Berguna juga untuk memberi panduan kepada pelajar.  Kak Long terjumpa bebarapa blog yang memaparkan tentang virus ini. Salah satu daripadanya, blog Jard, yang mengandungi banyak juga info tentang virus H1N1 ini. Selain itu, blog Kementerian Kesihatan juga ada memaparkan laporan terkini tentang H1N1.

Kenapa virus ini seakan sukar dikawal? Walaupun beberapa langkah diambil termasuk menutup institusi pengajian dan sekolah, namun selagi tiada kesedaran dan sifat tanggungjawab, pasti sukar untuk dikekang. Hari ini pun Kak Long dapat berita, orang yang sepatutnya dikuarantin di rumah, masih sempat mengunjung Pesta Flora di Putrajaya. (Kisah benar…. Sila percaya!)  Patutkah mereka memandang ringan hal ini sedangkan ketidakprihatinan mereka ini mengundang risiko yang besar?

Hari ini berada di sekolah sampai ke petang. Jadi, malam ni tak nak  cerita banyak sangat. Nak berehat di depan komputer,  makan  kacang sambil menjelajah ke blog teman-teman…..

kacang

jadi tak jadi..

Sekolah Kak Long tak jadi ditutup. Khabar yang mengatakan ada kes di sekolah kini masih dalam pemerhatian. Pelajar yang disyaki terlibat sedang dikuarantin, namun keadaannya terkawal dan mungkin bukan menghidapi H1N1. Sungguh lega kerana bukannya senang kalau sekolah terpaksa ditutup, kerana ia perlu diganti.Buat masa sekarang, tunggu dan lihat…..

Pagi ini bermula program mentor mentee yang dah ditangguhkan sekian lama.  Ha, jangan kata macam program mentor kat TV3 tu pulak. Walaupun konsepnya  ada persamaan, tapi objektifnya berbeza sikit. Sebagai mentor, Kak Long tak akan membimbing untuk menjadi penyanyi, tetapi membantu dalam bidang akademik dan sosial pelajar terutamanya dalam kawasan sekolah. Hari ini Kak Long dianugerahi enam orang ‘anak’ . Hehehe…..senang-senang jadi ibu segera. Seronok  juga menjalankan program hari ini. ‘Anak-anak’ pun nampak seronok. Kak Long harap keluarga baru ini akan menjadi rapat dan dapat manfaat daripada program ini.

Ah ngerinya, mereka kini menghampiri…

Pagi ini selepas Kak Long menyediakan sarapan pagi, dengan ditemani hujan yang kadang-kala lebat, Kak Long menuju ke sekolah untuk menjayakan program yang diatur untuk persediaan peperiksaan yang semakin hampir. Pagi ini, Kak Long ditugaskan menjadi pengerusi majlis lagi, justeru perlulah sampai lebih awal. Takkan nak biarkan penceramah yang datang awal daripada Kak Long, nanti disuruhnya Kak Long yang beri ceramah,tentu melopong!

Iskk, Iskk…bulan ni memang paling heatic, empat minggu berturut-turut kami kena ada di sekolah pada hari Sabtu. Syhhh….jangan beritau KPPK, nanti dia suruh kami mengadu, sian pulak pentadbir sekolah kami kena soal siasat. Walaupun terasa letih juga bertugas 6 hari seminggu, tapi kalau kita orang mengungkit dan mengumpat, sia-sia aja buat kerja, nanti tak berkat.

Malam semalam, Kak Long sewaktu menemani seseorang ke klinik, doktor yang merawat memberi tahu yang kemungkinan Teruskan membaca

Anugerah Kecemerlangan

Hari Sabtu lepas, selesailah sudah satu lagi program kemuncak di sekolah Kak Long. Oleh sebab program ini memerlukan Kak Long melibatkan diri secara langsung, sejak sebulan lepas kami telah bertungkus-lumus membuat persediaan. Nak menjemput pun satu hal. Tambahan pula ada orang penting yang datang. Kenalah buat follow-up beberapa kali. Sebenarnya, memang tak begitu gemar betul nak berurusan dengan orang besar-besar ni, maklumlah Kak Long ni orang kecil je. Jadi, terima kasih banyak-banyak  kepada teman-teman yang sanggup membantu untuk menjayakan program yang melibatkan semua warga sekolah dan ibu bapa ini.

P7060461

Sejak awal pagi, berbondong-bondong tetamu yang hadir. Sambutan pun di luar jangkaan. Maka, kami terpaksa pula menelefon pembekal makanan untuk menambah lauk-pauk untuk jamuan yang diadakan seusai acara penyampaian hadiah.  Teruskan membaca