Spiderlah…bukan spiderman

Lihat gambar ni..

Kenal haiwan apa ini? Sudah pasti ramai yang tahu…

imagesafricagamefarms

Sumber: africagamefarms.com

Ini spider, bukannya spiderman.

Sebenarnya ada 40,000 jenis spider yang berbeza.

Dalam bahasa Melayu, spider ni ialah labah-labah.

Daripada kidport.com

Daripada kidport.com

Sejenis lagi spider @ labah-labah…seram juga bila tengok.

Hari ni, jom tengok apa ada pada spider@ labah-labah ni dan tak ada pada spiderman….

Spider@ labah-labah ada pelbagai saiz.

Ada yang sekecil kepala pin.

Ada yang sebesar tangan kita.

Spider@ labah-labah ada berapa kaki murid-murid?

Oh, pandai…ya, betul! Spider@labah-labah ni ada lapan kaki.

Spider@ labah-labah ada 2 bahagian badan.

Kebanyakan spider@labah-labah buat sarang daripada benang sutera yang dihasilkan daripada perutnya.

Pernah terfikir macam mana labah-labah ini berjalan di sarangnya dengan laju?

Sebenarnya pada kaki labah-labah yang halus itu ada bahan berminyak, menyebabkan pergerakan labah-labah tersebut lancar. Sarang labah-labah yang melekit digunakan untuk menangkap mangsa yang menjadi makanannya.

Setakat ini dulu cerita tentang spider ni.

Kak Long:- Saya ternampak gambar spiderman, terus teringat nak tulis tentang spider. πŸ™‚

Advertisements

28 comments on “Spiderlah…bukan spiderman

  1. ooo mcam tu yer cikgu… agak2 spider hensem macam spiderman tak cikgu πŸ˜€
    Ambuih Kak Long dah berubah hati ni dari abang Bond kpd Spiderman hehehe

    selamat bersahur Kak Long πŸ™‚

    • ya..le adik comel.
      Spider ni, kalau pakai baju macam spidermen tu…hensem sikit daripada spider.
      Mana tak berubah hati….bila tengok dia bukan main pulun ajak iza lari….
      kak long pun pergi cari spiderman pulak..
      wakakaka..

  2. Ooo…..kakinya ada minyak! Baru tahu, hi hi…. mungkin kena bubuh sikit minyak di kaki Tie, baru laju buat kerja, ekekeke……

    • Minyak special..sebab tu melekit.
      Tapi, tie tak boleh letak minyak cam spider.
      Tie kena letak minyak ron97…
      bagi berdesup lajunya. hehehe…

    • Elok lah tu.. letak banyak2 sikit kat kaki tu ha.. kalau tak nanti malam2 mengeluh sana sini.. lenguh lah, sakit la, bisa lah.. huhuhu

      satu lagi elok sapu dgn krim tu ha.. tumit tu pun dah pecah2.. almaklumlah.. dah…tut tut tutttttt……..tut…

      wakakakkak

  3. sy kagum dgn ketekunan labah2 membuat sarangnya, dijalin dgn teliti dan kemas menjadi web. dari situ la gamaknya dtg idea WEBSITE dlm dunia IT ni kan cikgu kan

  4. Labah-labah tak mudah putus asa.
    Biarpun berkali sarangnya dirosakkan oleh manusia dan angin dan hujan, namun dia masih tekun….
    Dalam rekabentuk kandungan bagi pembinaan perisian salah satu struktur yang digunakan ialah struktur sawang….pun bukti kaitan IT dengan sarang labah2 kan?

  5. kakLong…
    Orang Jawa panggil…
    Monggo…atau Onggo-onggo….

    Ada yang berbisa juga binatang ni. Pernah tengok mak pengsan digigit semasa kecil-kecil dulu..

  6. sya ingatkan, kak long nk komen pasal citer spiderman ker, aper2 jer film pasal spiderman..alih2, haha..tergelak sya..sumer org tgk sya gleka sorang2..haha

    • Waalaikumsalam…
      Salam hormat pakcikli…
      Wah sudah gaharu bertanya pula.
      Tentulah labah-labah tak ada madunya,
      cuma ada sejenis cecair yang melekit di kakinya saja.
      Kalau ada madu, mesti dah ramai yang bela labah-labah kan pakcikli??
      Terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s